Публікації

Мотиваційна зустріч Ади Роговцевої з рідними загиблих на війні

Зображення
 Відбулася зустріч з народною артисткою Героєм України А. Роговцевою з рідними загиблих на війні. Цю зустріч також відвідали співробітники та читачі бібліотеки №5. Під час зустрічі Ада Миколаївна розповідала про свою родину, про акторське та особисте життя, зустріч була патріотична, тепла, душевна відчувалась атмосфера безмежної любові до України і українських людей. Артистка читала свою поезію, вірші улюблених поеток- Лесі Українки та Ліни Костенко. Захід організували для підтримки черкащан, які втратили рідних на війні.

Княгиня Ольга цікаві факти

Зображення
  Знаменита княгиня Ольга взяла владу на Київській Русі в свої руки після загибелі чоловіка, так як її син Святослав, який прославився пізніше своєю безстрашністю і принципами честі, був тоді ще занадто малий. Утримавши престол, княгиня Ольга доклала всі зусилля, щоб принести в свою країну культуру і процвітання. На жаль, за давністю років про її життя відомо не так вже й багато достовірних фактів, але дещо все ж вдалося встановити стараннями стародавніх літописців і сучасних істориків. З усіх правительок Київської Русі з давніх часів і до більшовицької революції княгиня Ольга була, мабуть, однією з найзнаменитіших. Вона не тільки утримала владу, взявши її у свої руки, а й чимало посприяла поширенню на руських землях православної віри. Про її життя відомо не так вже й багато, але ми знаємо, що в епоху її правління рівень процвітання Київської Русі швидко зростав. Про її життя було знято 4 кінофільми. Хрещеним батьком княгині Ольги був Костянтин, імператор Візантії. З усіх правителів Ки

Правила здорового життя

Зображення
  У сучасному світі, де швидкий темп життя та стрес стали невід’ємною частиною, здоровий спосіб життя стає ключем до фізичного і емоційного благополуччя. Давайте розглянемо десять основних правил, які можуть допомогти нам зберегти здоров’я та відчувати себе краще кожен день.    Правила Регулярна фізична активність:  Рух — це життя. Регулярні фізичні вправи сприяють поліпшенню  кровообігу , зміцнюють м’язи і підтримують здоров’я серця. Мінімум 30 хвилин активності щодня — ключ до доброго самопочуття. Збалансована дієта:  Їжа — це паливо для нашого організму. Споживання різноманітних продуктів, багатих вітамінами та мінералами, допомагає забезпечити організм всім необхідним для його оптимальної роботи. Регулярний сон:  Здоровий сон важливий для відновлення енергії та функціонування нервової системи. Спробуйте встановити регулярний графік сну та уникайте перегляду екранів перед сном. Стрес-менеджмент:  Стрес — невід’ємна частина життя, але важливо навчитися ефективно керувати ним. Медитац

Тиждень поезії про війну.

Зображення
 21.03.2024 бібліотека №5 провела разом зі своїми читачами та поетами- аматорами Колодяжна З. О. та Троцюк Л.А захід в школі №34 присвячений тижню поезії про війну. Учні 8-А класу брали активну участь в цій бесіді, читали вірші Л. Костенко, а також представили декілька своїх особистих віршів. Уважно слухали творчість запрошених поетів- аматорів, потім активно задавали питання. Час пролетів дуже швидко, тому всі залишились задоволені цією зустріччю.

Краєзнавча зустріч з О.М. Самковим.

Зображення
 Бібліотека бф №5 відвідала чудову зустріч з відомим черкаським краєзнавцем Самковим О. М в обласному краєзнавчому музеї. На цій презентації була прекрасно представлена чудова книга автора " Загадкові літери на цеглі", зустріч пройшла на високому рівні, автори книги представили слухачам нові, цікаві факти про цеглу, яка пройшла крізь віки історії Черкас. Це вже не перша книга, яка стала продовженням тривалої і змістовної роботи черкаських фахівців в цій сфері.

Шевченківські дні

 В нашій бібліотеці пройшов Шевченківський марафон з 02.03.2023 -07.03.2023року. В стінах бібліотеки прозвучали вірші від дітей та дорослих як присвята та вшанування поета, пророка та генія Черкащини. Наші читачі із задоволенням вивчили або прочитали вірші нашого земляка.

Поезія весни ( збірка віршів)

Зображення
  Тарас Шевченко ВСТАЛА ВЕСНА Встала весна, чорну землю Сонну розбудила, уквітчала її рястом, барвінком укрила. І на полі жайворонок, соловейко в гаї землю, убрану весною, вранці зустрічають... Володимир Самійленко ВЕСНЯНІ ПІСНІ Веселиться земля, Зеленіють поля, Розвилися гаї і діброви;  Соловейко в садку  Тьохка пісню дзвінку; Од квіток дух несеться чудовий. А повітря легке  І проміння палке  В серці мрії роєм підіймають; І мов сила нова  У грудях прибува, І в душі якісь співи лунають. Все збудилось од сну,  Зустрічає весну... І розкішна природа Вкраїни  У величній красі  Вабить погляди всі, Наче личко вродливе дівчини. Іван Франко ДИВУВАЛАСЬ ЗИМА Дивувалась зима, чом це тануть сніги, чом льоди присли всі на широкій ріці? Дивувалась зима, як посміли над сніг проклюнутись квітки запахущі, дрібні? І найдужче над тим дивувалась зима, що на цвіт той дрібний в неї сили нема.