130 річниця з народження "Королеви детективної прози" - Агати Крісті.



 

Народилася майбутня «королева детективної прози» восени 1890 в курортному містечку графства Девон в родині багатих американських переселенців. Дівоче прізвище письменниці - Міллер. Вона була наймолодшою ​​дитиною в сім'ї, маючи старших сестру і брата. Навчалася вдома, причому в програму навчання входила музика, яку Агата обожнювала, але співачкою не стала через страх перед сценою. У 24 роки по великій любові вийшла заміж за полковника Арчібальда Крісті, чиїм прізвищем згодом підписувала книги. Народила доньку Розалінду, але через 14 років шлюб з вини чоловіка розпався. У 40 років стала дружиною археолога Макса Маллоуена, якому на той момент було 25. Шлюб виявився щасливим і міцним. Померла письменниця в січні 1976 року після нетривалої застуди.


Мабуть, немає в світі людини, якій ні разу в житті не довелося купити книги Агати Крісті. Мінімум один екземпляр творіння цієї популярної англійської письменниці, класика детективного жанру, є в кожній домашній бібліотеці. І це не дивно, оскільки вона належить до числа найбільш публікованих авторів всіх часів і народів, займаючи в цьому списку почесне третє місце. Детективи Агати Крісті видані багатомільярдними тиражами і перекладені на сотню мов. Її перу належить найбільш затребувана в світі п'єса - «Мишоловка», щодня йде в театрах Лондона з 1952 року.




Перу знаменитої англійки належить до 200 творінь. Серед них найбільшою популярністю користуються детективні романи Агати Крісті, яких у письменниці не менше 60. Перший з них називався «Таємнича пригода в Стайлз», був створений в 1916 році, але опублікований тільки через 4 роки, так як жодне видавництво не приймало рукопис. Однак після виходу в світ книга мала успіх і зробила ім'я автора відомим. Саме тут вперше з'явилися популярні персонажі - розумний і спостережливий бельгійський сищик Еркюль Пуаро і невдачливий і забавний англієць капітан Гастінгс. Публіці вони настільки полюбилися, що письменниці довелося включити їх і в інші книги («Плімутську експрес», «Вбивство на полі для гольфу», «Велика четвірка», «Загадка Ендхауза» і т. д.). Зрештою Пуаро неабияк набрид автору, але вбити популярного героя вона так і не змогла. Авторською улюбленицею стала міс Марпл - немолода, але розумна англійська леді, яка вперше з'явилася в оповіданні «Вечірній клуб" Вiвторок "», що вийшов в 1927 році. Прототипом героїні стала рідна бабуся письменниці.





Улюбленим творінням письменниці стали «Десять негренят», сюжетом яких вона пишалася.

Прочитати популярні книги Агати Крісті можна  в нашій бібліотеці!Приємного читання!





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь