«Бережіть жінок!». 25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства по відношенню до жінок

 У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Відтоді уряди, міжнародні і неурядові організації проводять у цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році.




З 25 листопада до 10 грудня у всіх регіонах України проходить акція «16 днів проти насильства». Акція ініційована в 1991 році Центром жіночого Глобального Лідерства. Дати її початку і закінчення створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства щодо жінок і з захисту прав людини. Мета акції - привернути увагу громадськості до проблем подолання насильства в сім'ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Шістнадцятиденний період акції охоплює такі важливі дати: 25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства по відношенню до жінок; 26 листопада - Всесвітній день інформації; 2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством; 5 грудня - Міжнародний день волонтера; 10 грудня - Міжнародний день прав людини.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ СТАЛИ ЖЕРТВОЮ НАСИЛЬСТВА

  • В екстреній ситуації телефонувати до поліції (102) або викликати швидку допомогу (103);
  • Також можна звернутися до мобільних бригад психологічної допомоги;
  • За потреби звернутися за медичною допомогою до найближчого закладу охорони здоров’я. Якщо стан не є критичним, записатися до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Лікар проведе обстеження, призначить лікування чи направить до вузького спеціаліста;
  • Пройти обстеження та отримати підтримку. Лікар повідомить про результати обстеження, можливі варіанти лікування, а також про права, заходи та соціальні послуги;
  • Пройти лікування. Лікування відбувається виключно за згодою пацієнта чи його законного представника, якщо він не є людиною, що вчинила насильство.

Куди звертатися у випадку домашнього насильства

102 ― Національна поліція України

15-47 ― урядова гаряча лінія для постраждалих від домашнього насильства

116-123 або 0 800 500 335 ― «Ла Страда»

772 або 0 800 500 225 ― національна дитяча гаряча лінія

мобільні бригади Міністерства соціальної політики в регіонах

денні центри UNFPA

@police_helpbot ― чат-бот у Telegram від МВС

26 листопада о 9:30 відбудеться пресбрифінг, присвячений проведенню Всеукраїнської інформаційної кампанії “16 днів проти насильства”

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 


 Ми пропонуємо книги, що розповідають про жінок, які зазнали насильства у різних його проявах.


Світлани Талан «Раздели мою печаль».

Мілана росла в сім'ї, де всі жили за правилами батька-військового. Він - справжній домашній тиран і дівчина, навіть подорослішавши, живе в постійному страху і приниження. Вона зустрічається з хлопцем, але тато хоче видати її заміж за військового ... Мілана не в силах противитися батькові, вона потай мріє вирватися з дому і почати нормальну самостійне життя ...

А. Д. Кронін «Замок Броуді».

Ця книга - перший і найвідоміший роман шотландського письменника. «Мій дім - моя фортеця» - це англійське прислів'я добре відомеАле будинок Джеймса Броуді став не фортецею, а перетворився для членів його сім'ї на справжню в'язницю. З неї вириваються старша дочка Мері та син Мет, а ось ті, хто упокорюється з самодурством і деспотизмом Броуді - його дружина Маргарет і малятко Нессі - приречені.



Вікторія Гранецька «Мантра-Омана».

Це на перший погляд — любовна історія з нашаруваннями містики. Тут маємо історію першого кохання і тяжкої втрати, конфлікт батьків і дітей тощо. Та наруга над головною героїнею, яку скоїв її шеф, є одним із найважливіших епізодів роману. Це той маркер, який розділив життя героїні на «до» і «після».








Любко Дереш «Поклоніння ящірці»

Це, безумовно, книжка про конфлікт світоглядів, поколінь, культур і так далі. Одним із ключових моментів є епізод — спогад про сексуальне насильство у провінційній школі. Для компанії старшокласників зґвалтувати дівчину в чоловічій вбиральні було розвагою, яка, зрештою, призвела до фатальних наслідків.

Також епізод жорстокого домагання на роботі стає кульмінаційним у романі Любка Дереша «Культ».




 Ч. Стівенс «Викрадена»

Головна героїня  Енні  вже цілий рік знаходиться під замком один на один з викрадачем-психопатом. Вона близька до втрати розуму. Але навіть у її запаленому мозку не могла не народитися думка про те, що вона - не випадкова жертва і хтось допоміг маніякові зробити вибір.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь