Черкащина - духовності скарбниця

Черкащина славетна не лише як центр українства, осередок героїчної боротьби за волю українського народу, а й як центр духовного життя українських земель протягом багатьох століть. 
І саме релігійна та містична енергетичність регіону посприяла тому, що тут виникло дуже багато монастирських комплексів.

                                                                         Німа музика соборів, отих гармоній піднятих у небо
                                                                    бать-куполів-вонаж реально існує, ти здатен її чути...
                                                                                                                   Олесь Гончар



                                      Свято-Троїцький Мотроненський монастир

Село Мельники Чигиринський район Черкаська область

заснований ще до монгольської навали – 1037 року – на місці скіфського городища. Існує легенда про створення святині. Тут раніше стояла фортеця Мирослава – улюбленого воєводи князя Ярослава Мудрого. Одного разу, повертаючись додому після перемоги над печенігами 1036 року, він вирішив перевірити охорону твердині. Мирослав під її стінами виставив військо. Його дружина, Мотрона, вирішила, що це – вороги, тому наказала їх атакувати і вбила свого чоловіка. Дізнавшись, що за мурами з її вини загинув Мирослав, Мотрона стала черницею і заснувала монастир, який назвали на її честь.








Джерело св.Онуфрія Мотронинського монастиря













Свято-Покровський Красногірський жіночий монастир

Село Бакаївка Золотоніського району  Черкаської області



був закладений на Красній гірці в 1625 році невідомим сподвижником з Константинополя, якому сама Богоматір явилася уві сні і вказала шлях. Спочатку обитель призначалася для ченців-чоловіків. Перша споруда носила ім`я Великомученика Георгія і нагадувала хатину, матеріалом для її зведення послужив верболіз. У храму був налагоджений зв`язок із Запорізькою Січчю, а в неспокійний час тут ховалися ченці з правого берега України. В кінці 18 століття ченців перевели в іншу обитель і їх місце зайняли черниці. У 20-і роки 20 століття

монастир закрили, нарівні з іншими церквами та храмами. А в 40-х знову відкрили. Покровителем обителі вважають Святого Софронія. Свято-Покровський монастир налічує більше 120 черниць і послушниць. 
Храм відкритий для всіх бажаючих.




Свято-Приображенський жіночий монастир

смт. Стеблів Корсунь-Шевченківського району Черкаської області


виникнення монастиря самим тісним образом пов'язане з іменем дівеєвської монахині Митрофанії, у миру Маріїї Бикової, у схимі Манефи.
У березні 2001 року з*явилися перші насельниці монастиря, згодом до них стали додаватися нові подвижниці.





Свято-Георгіївський жіночий монастир

Село Кочержинці Уманського району Черкаської області

 
 заснований на початку ХХ століття. 
До кінця 1920-х років монастир був чоловічий, а вже з 1997 року відроджується як жіночий. 





 Свято-Троїцький монастир

м.Чигирин  Черкаської області



Знаходиться монастир на околиці Чигирина. Точних відомостей про рік заснування монастиря не виявлено. Але деякі історичні факти стверджують , що засновником монастиря був генеральний писар Б.Хмельницького, майбутній гетьман Іван Виговський.







Свято-Миколаївський Лебединський жіночий монастир

Село Лебедин Шполянського району Черкаської області





засновано 24 травня 1779 року монахинями Магдалиною і Трофілеєю, інокинями Дариєю і Февронією.
Монастир розташований у лісі на пагорбами між річками Верхня та Нижня Гептурка.

















Свято-Онуфрійський чоловічий монастир 

село Чубіївка Черкаського району Черкаської області



Жаботинський Свято-Онуфріївський монастир розташований за 2 км на схід від центру  села Чубівка. Від села Думанці до монастиря близько 4.5 км. 
Найбільш рання достовірна інформація про нього належить до 1706 року, коли Київський митрополит Варлаам Ясинський просив заступництва монастирю у гетьмана Івана Мазепи, а у 1752 році обитель була відновлена Чигиринським старостою Яном Яблоновським. Однак деякі архівні матеріали монастиря свідчать про існування обителі більш, як 600 років. З 1786 року –це заштатний, з 1904 року – чоловічий монастир гуртожитного типу.



Рекомендуємо переглянути книги






 Черкащина – духовності скарбниця / В.Мельниченко [та ін.]. – Черкаси: Бізнес-стиль, 2009. – 327 с.: ілюстр.

 Книга «Черкащина – духовності скарбниця» - це розповідь про історію та розвиток духовності Землі Черкаської. Осяяна героїчними легендами та думами, освячена козацькою звитягою історична минувшина краю розкривається перед сучасниками яскравим самоцвітом таланту професійних і самодіяльних народних творчих колективів, самобутніх майстрів, історичних та культурних діячів, які з прадавніх часів величають Черкащину, є її славою і гордістю. Кожна сторінка книги – це пісня-присвята духовним цінностям Черкащини.



Черкащина у храмобудівництві : науково-краєзнавче видання / ред. кол. та упор. Левицька Е. А., Барчук А. В., Калиновська Т. С. – Черкаси : видавник Чабаненко Ю., 2008. – 252 с. 

Видання «Черкащина у храмобудівництві» знайомить з давніми та сучасними культовими спорудами, які належать представникам різних релігій. До книги включені фотоілюстрації та інформація про храми, церкви, костьоли, монастирі, молитовні будинки, тощо. Матеріал згруповано за приналежністю храмів до релігійних конфесій. Окремий розділ «Втрачені святині» присвячений зруйнованим храмам деяких регіонів Черкащини. З 1919 по 1969 рік на території Черкаської області органами радянської влади було припинено діяльність 10 православних та 2 старообрядних монастирів, близько 700 православних та 4 старообрядних храмів, 10 католицьких костелів та 60 синагог. Із здобуттям Україною незалежності остаточно припинилось переслідування віруючих, закриття та руйнування храмів. Видання розраховане на широке коло читачів.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь