10 цікавих життєвих фактів!!!! Ернст Теодор Амадей Гофман: до 245-річчя від дня народження видатного німецького прозаїка, композитора, художника

 


Ернст Теодор Амадей Гофман

 24.01.1776 – 25.06.1822





Статуя,
 що зображає Гофмана 
з його котом Мурром




10 цікавих
 життєвих факті




  • Ернст Теодор Вільгельм був наймолодшою дитиною в родині прусського адвоката Крістофа Людвіга Гофмана і Ловізи Альбертини Доффер


  • Талант карикатуриста зіграв в житті письменника чималу роль. Одного разу, в 1802 році, будучи на балу, Гофман від нудьги малював карикатурні портрети прусських офіцерів. Непомітно для юнака малюнки розійшлися по гостям і щоб уникнути майбутнього скандалу, влада Берліна, добре знайома з родом Гофман, не наважилися карати «злочинця»,  а замість цього заслала його  в Плоцьк (колишню столиця Польщі).
  • Натхненний знайомствами з людьми мистецтва, Гофман складає двохактну оперу «Веселі музики» (1804). На обкладинці композитор вперше вжив свій псевдонім: у своєму імені Ернст Теодор Вільгельм змінив останню частину на Амадей на честь улюбленого композитора – Вольфганга Амадея Моцарта.
  • У 1809 році публікується дебютна новела Гофмана «Кавалер Глюк»
  • У 1810 році Ернст Теодор закохується в юну ученицю Джулію Марк. Батьки поспішно видають її заміж. Від горя письменник ледь не зводить рахунки з життям. Невдалому роману присвячена новела «Дон Жуан» (1813)
  • У 1814 році виходить повість «Золотий горщик»,  Гофман завершує оперу «Ундіна». Тоді ж він починає писати роман «Еліксир сатани» (1815), який про себе називав «еліксиром життя». Успіх роману і збірки коротких оповідань «Фантазії в манері Калло» принесли молодому письменнику довгоочікуваний прибуток.
  • Лускунчик і Мишачий король» (1816), задуманий як казка для дітей одного з друзів письменника, став культовим твором. На відміну від інших творів Гофмана, що вселяють жах, які перегукуються з містичними повір’ями: «Пісочна  людина», «Майорат», «Церква єзуїтів в Г.» (збірник «Нічні етюди»), історія про Лускунчика підходить для читання і дітям. Казка про зачарованого принца згодом стала основою прекрасного балету П.І. Чайковського та численних екранізацій і мультиплікаций.
  • У  1819 році виходить твір, в якому оповідь ведеться від імені тварини – перший том «Життєві погляди Кота Мурра».Роман, на жаль, залишився незавершеним. Восени 1821 року  улюблений кіт Мурр вмирає, не дочекавшись видання 2-го тому «Життєвих поглядів». В епілозі книги Гофман пише: «Розумного, високоосвіченого, філософічного і поетичного кота Мурра посеред його блискучих життєвих терен наздогнала невблаганна смерть».

  • 1819  році здоров’я 43-річного Гофмана було підірвано. Життєві труднощі перетворили талановиту  людину в п’яницю, сифіліс викликав ослаблення кінцівок, а з початку 1822 року – параліч до самої шиї. Незважаючи на це, Ернст не втрачає дотепності і сили уяви: свої останні твори він диктував дружині або секретарю. Останнім дивом було оповідання «Кутове вікно», де схоплене на льоту вислизає життя, відображене для нас навіки…

  • На надгробку могили на Єрусалимському кладовищі Берліна вказано ім’я письменника при народженні і його регалії: «Радник суду, чудовий у своєму красномовстві, поет, музикант, художник, відданий своїм друзям».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь