"Всі свої найголовніші твори я писав з однієї метою - виправити духовний хребет нашого народу." / Володимир Малик - письменник-ювіляр 2021 року

 


Видатний український письменник, автор пригодницьких і історичних творів, що увійшли до золотого фонду літератури України.


Володимир Кирилович Малик (Сиченко)
 21 лютого 1921 року
 



  • "Вітчизни гідний син", "Майстер літературного цеху","Невтомний трудівник", "Козацький Дюма" - це неповний перелік епітетів, якими нагороджували журналісти, письменники, приятелі В. Малика.
  • В. Малика було вивезено до Німеччини, де йому в концентраційних таборах протягом двох років довелось пережити невимовні муки, голод, загрозу смерті.
  • Твори В. Малика часто порівнюють з кращими романами Ж. Верна, А. Дюма, Г. Сенкевича. А деякі з них, на думку літературознавців, навіть перевершують їх.
  • Перовою книгою письменника стала героїчна казка-легенда "Журавлі-журавлики".
  • Письменник Б. Чайковський говорив про унікальні творіннях Маліка: "Вони заворожують чудовими і чарівними подорожами з країни в країну, з епохи в епоху, змушують радіти і ридати, любити і ненавидіти, переживати, як свої власні, негаразди і перемоги героїв"
  • Також Володимир Малик відомий і як літературний критик. Він написав ряд оригінальних рецензій і статей, присвячених творчості українських письменників. Крім того, окремою книгою вийшла його робота "Олесь Донченко" (1971), присвячена життю і творчості відомого дитячого письменника, який довгий час жив і працював у Лубнах
  • Головним досягненням Володимира Малика критики називають його історичні романи ( "Посол Урус-шайтана", "Фірман султана", "Чорний вершник", "Шовковий шнурок", що склали тетралогію "Таємний посол", а також романи "Князь Кий", "Чумацький шлях "," Горить свіча "," червоних із щити ").

  • Завдяки творчості Малика в пам'яті сучасників назавжди увічнені події тисячолітньої давності, епохи благородних мужніх людей, великих українців, які воювали за свободу своєї землі. А насичені пригодами і інтригами романи і повісті "українського Дюма" прочитуються на одному диханні. І після прочитання в душі залишається прекрасне світле почуття гордості за те, що ти живеш в такій великій країні з дивно багатою, легендарною історією.

Біографія Володимира Малика.

Народився Володимир Малик (Сиченко) 21 лютого 1921 року в селі Новосілки (Київська область) в селянській родині.
Середню школу закінчив у сусідньому селі Ясногородці.
У 1938 році вступив на філологічний факультет Київського університету. Тоді ж почав писати перші свої вірші.
Під час Другої світової війни пішов в народне ополчення, працював на оборонних роботах під Києвом і Харковом. В одному з боїв його тяжко поранили. Потрапив в полон і пізніше був вивезений до концентраційних таборів у Німеччину.
У 1945 році повернувся на Батьківщину. У радянському фільтраційному таборі Володимира Малика призначили командиром роти.
Після повернення в Україну викладав в школі Ясногородки українську мову і літературу.
У 1950 році заочно закінчив університет в Києві, де вчився до війни.
У 1953 році переїхав до Лубен (старовинне українське місто, заснований князем Володимиром Святославовичем у 988 році). Саме в цьому місті дружини київських князів 1107 році розгромили половців, воювали з монголо-татарськими ордами. Тут в сімнадцятому столітті діяв повстанський загін на чолі з К. Скиданом, тут же було розбите військо Яреми Вишневецького.
Не випадково саме в Лубнах Володимир Малик
 зацікавився історією українського народу, що згодом подарувалоУкраїні безліч унікальних витворів,що вийшли з-під пера письменника.
Помер Володимир Малик 31 серпня 1998
Володимир Малик твори
 «Журавлі-журавлики» (1957) 
«Чарівний перстень» (1959) 
«Чорний екватор» (1960)
 «Месник із лісу» (1962)
 «Червона троянда» (1963) 
«Новачок» (1965) 
«Таємний посол»: «Посол Урус шайтана» (1968)
 «Фірман султана» (1969)
 «Чорний вершник» (1976) 
«Шовковий шнурок» (1977)
«Слід веде до моря» (1975) 
«Князь Кий» (1980) 
«Двоє над прірвою» (1983)
 «Черлені щити» (1985)
 «Горить свіча» (1992)
 «Чумацький шлях» (1993)
 «Князь Ігор» (1999)


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь