25 квітня 1719 році в Лондоні вийшло перше видання роману Даніеля Дефо «Робінзон Крузо».

1660-1731

Даніель Дефо — англійський письменник і публіцист; один із основоположників європейського реалістичного роману. Відомий, в першу чергу, як автор «Робінзона Крузо».




Роман описує життя британського моряка Робінзона Крузо, котрому після корабельної аварії довелося 28 років прожити на безлюдному острові. Зіткнувшись із дикою природою, Крузо проявляє винахідливість, облаштовує господарство, а пізніше долучає до цивілізації дикуна П'ятницю та зрештою повертається додому.


Роман  «Життя, незвичайні і дивовижні пригоди Робінзона Крузо …» по праву належить до числа найбільш популярних творів світової літератури.
Д. Дефо був одним з тих авторів просвітителів, які своєю творчістю заклали основи багатьох типів, жанрових різновидів і форм роману XIX - XX ст. 


 


Секрет небувалого успіху роману про пригоди Робінзона Крузо полягає, безумовно, у виборі теми: пристрасть героя до подорожжю - яскрава прикмета часу, коли на карті ще були незаповнені місця під написом типу;

 « Нерозкриті землі ».


 Цікавість її полягає в авантюрній, поетизував природі сюжетної основної лінії роману.

 «Робінзон Крузо на своєму острові - один позбавлений допомоги собі, однак, харчування і самозбереженням досягає навіть деякого благополуччя, ось предмет …, який тисячею способів можна зробити цікавим … , "

 Ж. Ж. Руссо 

 Дефо на прикладі «Робінзон Крузо» доводить неминущу цінність праці в суспільному розвитку і створенні матеріальної та духовної бази суспільства.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь