Виставка - портрет: "Класика польської літератури, почесного академіка Петербурзької академії наук - Генріка Сенкевича

5 травня уся світова громадськість відзначає 175-річчя від дня народження великого польського письменника, відомого автора історичних романів, лауреата Нобелівської премії з літератури Генріка Сенкевича.

Його повне ім'я - Генрік Адам Олександр Пій Сенкевич.

Творчість 

У ранніх повістях і розповідях зобразив згасання патріархального побуту («Стара слуга», 1875; «Ганя», 1876), долі селянства («Ескізи вугіллям», 1877, «Янко-музикант», 1879, і ін.).

Автор історичної трилогії «Вогнем і мечем» (1883—1884), «Потоп» (1884—1886), «Пан Володийовський» (1887—1888). У першому романі ідеалізується боротьба шляхетської Речі Посполитої проти України часів Богдана Хмельницького. У другій частині трилогії відтворюється картина визвольної війни поляків проти шведської інтервенції 1655—1656. У третьому романі оспівуються славні подвиги польських лицарів у період турецького нашестя (1672—1673).

Не зважаючи на вороже ставлення Сенкевича до українського козацтва та його визвольних змагань, він спричинився до їх популяризації серед польського суспільства, зокрема позитивним представленням деяких постатей, наприклад, Богуна, який був прототипом для образу Юрка Богуна.

У психологічному романі «Без догми» (1889—1890) зображений тип декадента-аристократа. У романі «Сім’я Поланецьких» (1893—1894) з ідеалізацією шляхтича контрастує сатиричне зображення світського суспільства. У романі-епопеї «Quo vadis» (у деяких російських перекладах «Камо грядеши», 1894—1896) зображується життя ранніх християн в часи Нерона. Боротьбі поляків з Тевтонським орденом в кінці XIV — початку XV століть присвячений історичний роман «Хрестоносці» (1897—1900). Роман «Вир» (1909—1910) відображає революцію 1905-07. У 1910—1911 написав пригодницьку повість для дітей «в пустелі і в пущі». Роман про участь поляків в наполеонівських війнах «Легіони» (1913—1914) залишився незавершеним.

За життя став одним з найвідоміших і найпопулярніших польських письменників у Польщі і за кордоном. Після трилогії «Вогнем і мечем», «Потоп», «Пан Володийовський» став польським письменником з найвищими заробітками (за право видання трилогії протягом 20 років отримав від видавця 70 тис. рублів). Творчість відіграла велику роль в історії польської культури і отримала всесвітнє визнання (Нобелівська премія з літератури, 1905, «за видатні заслуги в області епосу»). Роман «Quo vadis» перекладений більш ніж сорока мовами. Роман «Без догми» (1889—1890) високо цінували Лев Толстой, Микола Лесков, Антон Чехов, Максим Горький та інші російські письменники. Більшість романів Сенкевича екранізована. 

Найвідоміші екранізації:  «Quo vadis» (1951, США),  «Вогнем і мечем» (1999, Польща), 

«Quo vadis» (2001, Польща).


                 


                                                                                    

               оСТАННІ РОКИ ПИСЬМЕННИКА


Роман «Хрестоносці» став останнім по-справжньому відомим твором письменника. І хоча в наступні роки видав роман «Вири» Генрик Сенкевич, особливого успіху у читачів книга не мала.

З початком Першої світової війни Генріх Сенкевич перебрався до Швейцарії. Однак тут він не сидів склавши руки, а відкрив комітет допомоги полякам, які стали жертвами війни. Тут же в Швейцарії він мав намір написати роман «Легіони». Однак помер раніше, ніж встиг його завершити.

 Похований був великий письменник в місті Веве (Швейцарія), але пізніше прах покійного перепоховали на батьківщині - в Варшаві.




Після смерті Генрика (Геніха) Сенкевича йому поставили кілька пам'ятників і бюстів по всьому світу.



Цікавий факт з життя

У Римі, на Старій Аппієвій дорозі (Via Appia Antica), стоїть церква «Quo Vadis» (за переказами, на цьому місці апостол Петро, ​​тікає з Риму від гонінь, зустрів Христа і повернув назад). У церкві є бюст Сенкевича, поставлений польськими емігрантами.




 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь