День музеїв: найцікавіші музеї України, які не залишать вас байдужими.

"Музей - це інструмент примирення суспільства"
                                                  Ганс Мартін Хінц

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.



Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Музей гуцульської магії

Кілька років тому у Верховині, в Карпатах, відкрився музей гуцульської магії. Тут можна побачити чудодійні «знаряддя» мольфарів – карпатських магів. Наприклад, посох, який мирить посварене подружжя, чи ніж, щоб розганяти хмари.Експозиція створена для презентації місцевих традицій та діяльності гуцульських чародіїв — мольфарів, знахарів тощо. Зокрема експонується інвентар, який використовують цілителі для створення зілля чи замовляння, щоби допомогти людям. У музеї можна ознайомитися з практикою двох найсильніших мольфарів — Андрія Атаманюка (Ґоя) та Михайла Нечая.

Історико-культурний комплекс "Запоріжська Січ"


На "Запорозькій Січі" ви побачите традиційну козацьку фортецю з фортифікаційними спорудами - земляними валами, ровами, вежами, з січовими будівлями з їхніми архітектурними особливостями, ознайомитесь з козацьким озброєнням, господарством та побутом. "Січ" покликана дати сучасникам цілісне уявлення про таке унікальне явище, яким було в історії України запорозьке козацтво.

Музей писанкового розпису в Коломиї

 Життєдайна сила писанки, її неповторна краса, багатство орнаментів і, зрештою, звичаї та обряди, пов'язані з нею, лягли в основу побудови експозиції єдиного у світі музею Писанки, відкритого вперше восени 1987 р. в церкві Благовіщення — пам'ятці архітектури ХVІ ст. Сьогодні музейна колекція нараховує понад 10 тисяч творів. В експозиції музею представлені писанки та декоративні яйця не тільки з усіх регіонів України, а й Польщі, Чехії, Румунії, Словаччини, Білорусії, Росії, Франції, Канади, США, Пакистану, Індії, Шрі-Ланки, Китаю, Єгипту та Алжиру. Мова їхніх орнаментів — це мова добра, оберегу та миру.


Національний музей-садиба М.І. Пирогова в м. Вінниці


Джерело: https://vinrada.gov.ua/nacionalniy_muzey-sadiba_mipirogova.htm


Національний музей-садиба М.І. Пирогова розташований в південно-західній частині міста Вінниці, у живописній садибі Вишня, де впродовж останніх двадцяти років (1861-1881) жив і працював видатний вчений, геніальний хірург, анатом, творець воєнно-польової хірургії, засновник Товариства Червоного Хреста, прекрасний педагог і громадський діяч Микола Іванович Пирогов.

Музей контрабанди в Одесі

Перший в країні музей контрабанди був відкритий в Одесі підприємцем і колишнім військовослужбовцем О. Отдельновим.

Музей розташований у підвалі старовинного будинку по вулиці Катерининській. Експозиція його поки невелика, але поступово поповнюється новими зразками. Зараз на стелажах музею зібрано понад 150 предметів конфіскованої контрабанди та ілюстрацій способів її незаконного ввезення. Представлені порцелянові сервізи з героїном всередині, кокаїнові схованки у різних предметах, нашпиговані сигаретними пачками автомобільні двері, макет підземного ходу, прокопаного під державним кордоном біля Ужгорода. Також відвідувачам розповідають про те, як контрабандисти використовували одеські катакомби.

Національний музей «Чорнобиль» (Київ, прийняв перших відвідувачів у 1992 р.).


Музей присвячений Чорнобильській катастрофі 1986 року. Експозиція музею розповідає про причини і наслідки вибуху та подальшої пожежі на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції 26 квітня 1986 року, про героїчну працю людей під час ліквідації наслідків, про становище людини в тоталітарній країні.

Музей сексу та сексуальних культур.

Чи не єдиний музей в Україні, який не тільки функціонує як архів та зібрання певних цікавих для відвідувачів експонатів, а й виконує певну просвітницьку діяльність. Звісно, беручи до уваги його дещо специфічну тематику, вхід на територію музею дозволений лише повнолітнім. Але існує спеціальний "дитячий зал", який можна відвідувати з 15 років: там проводять освітні екскурсії для підлітків. Загалом музей складається з 10 залів, кожен з яких репрезентує сексуальну культуру різних країн світу: Рим, Греція, Японія, Китай, Америка, Африка, Індія, європейські країни. "Музей сексу" — це дуже поширена європейська практика, яка допомагає краще розумітись на темі, що раніше була табуйованою (особливо в Україні), та сприяє розвитку здорової сексуальності, в якій немає місця соромітництву


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь