Історичне дефіле "Вишиванка - гордість моєї країни"

 

Якщо пісня - душа народу, а танок - його характер, то народний одяг - це його зовнішність, приваблива і яскрава, вишукана і вибаглива.



Вишиванки для наших предків була щоденним і святковим вбранням.

Таємнича мова вишиванки передавала безліч побажань сімейного благополуччя та щастя людині, яка її одягла. Чужу вишиванку одягати не слід,  щоб не перебрати на себе чужу долю

На межі 19 і 20 століття  вишиванку починають носити в поєднанні з  європейським одягом. Вважається що це започаткував Іван Франко.

Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.




Проте за десяток років  до того на світлині початку 60 -х  років  19 століття ми бачимо Кропивницького у піджаку.



З деяких джерел відомо. що моду на вишиванки ввела Олена Пчілка. 
Альбом «Український народний орнамент. Вишивки, ткани, писанки» Олена Пчілка видала і представила їх на Всесвітній промисловій та індустріальній виставці у Парижі у 1876 році.


Леся Українка любила все українське і залюбки носила вишиванку. У повсякденні вона одягалася на європейський лад, але до українських узорів мала особливі почуття. Ще у дитинстві мама, Олена Пчілка, навчила поетку добре вишивати.

Хрущов носив вишиванку і українці могли це робити, не маючи клопоту. В цілому ж, носіння вишиванок не було забороненим, але це було своєрідним порушенням негласних корпоративних норм радянської культури.

З набуттям незалежності України, вишита сорочка – це вже давно не  музейний експонат. 


А ще останнім часом в Україні маємо новий тренд – автовишиванка! 


Але трендом №1 сьогодні серед української молоді стали патріотичні татуювання! 


Українська вишита сорочка пройшла довгий та часом нелегкий шлях до наших днів. Наші предки залишили нам у спадок величезний скарб. І ми зобов'язані не тільки не втратити цей скарб, а й примножити його та передати у спадок нашим нащадкам. Українська вишиванка – як символ родової пам'яті, порядності, вірності та любові. А нині, ще й модний сучасний стильний look!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь