Біографічний експрес «Зірка Франці – Мірей Матьє» /До 75 річчя народження зірки

 

Стати легендою за життя дано не кожному.
 Мірей Матьє - той щасливий випадок, коли неабиякі вокальні дані, безмежна відданість професії, приголомшливе чарівність, помножені на працьовитість, були винагородженні по заслузі.



Дебют

«Мені було 4 роки, коли я вперше співала для публіки». Це була нічна літургія.



Цікаві факти

  • Мірей Матьє з дитинства була мініатюрною - її зріст усього 153 см, вона носить 33-й розмір взуття. Раніше вона дуже переживала з приводу маленького росту і навіть грала у волейбол в надії підрости..
  • Матьє виступала в дуеті з зірками світової величини - Елвісом Преслі , Шарлем Азнавуром, Пласідо Домінго, Френком Сінатрою , Хуліо Іглесіасом, Томом Джонсом.
  • На сьогоднішній день в світі продано 133 млн альбомів і більше 55 млн синглів співачки, сума їхніх продажів становить 190 млн доларів.
  • Матьє співає на 9 мовах - французькою, англійською, німецькою, італійською, іспанською, японською, китайською, російською та фінською, а також на двох діалектах - провансальської і каталонською. Все 1200 с гаком пісень зі свого репертуару легендарна француженка знає напам'ять.

  • Співачка є кавалером і офіцером ордена Почесного легіону. Перше звання було їй подаровано президентом Жаком Шираком в 1999 році, друге їй присвоїв Ніколя Саркозі в 2011 році.
  • У 2010 році Голова Слідчого комітету РФ А. Бастрикін вручив легендарної француженки медаль «Доблесть і відвага», а з рук Президента Росії Д. Медведєва вона отримала орден Дружби.
  • У 1991 році виходить її автобіографічна книга «Моя доля».

Найкращі пісні

Серед 1200 пісень, які виконує Матьє, є композиції, які знають навіть люди, які не належать до прихильників співачки - настільки вони увійшли в наше життя.

«Pardonne moi» - мелодію знаменитого французького вальсу написав Поль Моріа спеціально для Мірей Матьє. З кінця 1960-х майже в кожному концерті співачки звучить ця пісні.

«Une histoire d'amour» - найвідоміший шедевр композитора Франсіса Лея, якого співачка вважає одним із творців придбаного нею виконавського стилю. Цю композицію можна почути в культовому фільмі «Історія кохання».

«Ciao bambino, sorry» - ця грайлива пісня Тото Кутуньо на вірші П'єра Деланое у виконанні Матьє використовувалася в передачі «Кабачок 13 стільців», а потім набула такої популярності, що звучала на всіх дискотеках.

«Une vie d'amour» - французький текст справжнього хіта всіх часів і народів написав король французького шансону Шарль Азнавур. У російськомовній версії пісня називається «Вічна любов». Пронизлива і щемлива, вона підкорила серця мільйонів після виходу фільму «Тегеран 43», де вона прозвучала в авторському виконанні великого шансоньє. Але на сцені Азнавур вперше заспівав її саме в дуеті з Мірей Матьє.

Мірей Матьє на екрані

Кінодебют співачки відбувся в музичному комедійному серіалі Джона Моффітт «Міський тост» (1948-1971). У 1967 році їй дісталася невелика роль в драмі «Журналіст» радянського режисера С. Герасимова. У 1971 вийшла в світ комедія Клода Лелуша «З Новим роком!» за участю Матьє.

З 1960 по 2014 рік французька співачка зіграла саму себе в 28 картинах і серіалах. За широтою географічного діапазону знімальних майданчиків також можна судити про величезній мірі популярності знаменитої французької співачки. Її можна побачити в серіалах «Шоу Майка Дугласа» (США), «На старт, увага, марш!» (Великобританія), «Це - Том Джонс» (США, Великобританія), «Диско» (Німеччина), «Ніч Сезара» (Франція), у фільмах «Злегка вагітний» (Франція, Італія), «Мистецтво фуги» (Франція) , документальній стрічці «Репортери» (Франція) та інших.

Історія життя Мірей Матьє



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь