Перейти до основного вмісту

Літературний експрес - Джон Ірвінг та його бестселер "Доки я тебе не знайду"

 

Джон Ірвінг — майстер психологічної прози, блискучий сценарист, сучасний класик, і роман «Доки я тебе не знайду» — найбільш автобіографічна з його книг. 





Про роман


Герой роману, голлівудський актор Джек Бернс, виріс, не знаючи свого біологічного батька. Мати оточила його образ мовчанням і містифікаціями. Пошуки батька, якими починається і завершується ця епопея, визначають все життя Джека. Красень, улюбленець жінок, обдарований артист,— всі свої ролі він грає для одного-єдиного глядача… Це дивовижна книга про втрату цнотливості у всіх сенсах, а  ще — про подорожі, музику, повій, кіно, сакральний сенс татуювань, театр, психіатрів, церкви, насильство, егоїзм, а головне — вдячність.  

Герой роману, голлівудський актор Джек Бернс, виріс, не знаючи свого біологічного батька. Мати оточила його образ мовчанням і містифікаціями. Пошуки батька, якими починається і завершується ця епопея, визначають все життя Джека. Красень, улюбленець жінок, обдарований артист,— всі свої ролі він грає для одного-єдиного глядача…

Роман «Доки я тебе не знайду» (2005), що став бестселером у США, Джон Ірвінг вважає однією з найважливіших своїх книг, перш за все через те, що її теми і лейтмотиви безпосередньо пов’язані із біографією автора.

 Про автора


Джон Ірвінг народився в Ексетері (штат Нью-Гемпшир), його справжнє ім’я — Джон Воллас Блант-молодший. 

Перший роман Джона Ірвінга «Випусти ведмедів на волю» (1968) був добре зустрінутий читачами і критикою, про нього тепло відгукнувся Курт Воннегут, який був одним з учителів Джона в Літературній майстерні Університету Айови. Справжній успіх чекав на письменника з публікацією його четвертого роману «Світ очима Гарпа» (1979), за який він отримав Національну книжкову премію США. А екранізація чудового роману «Правила будинку сидру» (1985) у 1999 році принесла Ірвінгу «Оскар» за кращий сценарій. У тому ж 1999 році він написав сповнену іронії та гіркоти книгу «Мій кінобізнес».


Наразі фільми за романами Джона Ірвінга, як і раніше, не сходять з екранів, а його книжки, перекладені тридцятьма п’ятьма мовами, мають величезну і заслужену популярність на всіх континентах. Він залишається одним із провідних майстрів прози в англомовній літературі, про що свідчить і його нещодавно опублікований роман «Авеню містерій» (2015).









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь