Виставка - знайомство:/До 150-річчя " ІВАН ПІДДУБНИЙ - ВЕЛИКИЙ УКРАЇНЕЦЬ І ВИЗНАНИЙ У СВІТІ БОРЕЦЬ"

 

Іван Піддубний — український професійний борець, атлет і артист цирку, шестиразовий чемпіон світу, кавалер французького ордену Почесного легіону





«Виходячи на сцену, я молився за Україну. Тому й перемагав».

  • Легендарний борець народився у 1871 році у селі Богодухівка, Золотоніського повіту Полтавської губернії.
  • Коли Іванові Піддубному виповнився 21 рік, він подався на заробітки до Криму
  • У 1896 році в Феодосійському цирку Безкоровайного Іван Піддубний переміг відомих на той час атлетів Георга Луріха, Бороданова, Разумова, італійця Паппі. Таким чином розпочалася його кар’єра борця.
  • Згодом фірма переїхала до Феодосії, там Іван Піддубний зустрівся з учнями морехідних класів Антоном Преображенським і Василем Васильєвим. Вони були шанувальниками важкої атлетики і переконали Івана серйозно зайнятися спортом. І він почав тренуватися, щодня вправляючись з гирями і гімнастикою.
  •  Полтавець виступав з гастролями в містах Російської імперії і за кордоном. Одним з найвідоміших поєдинків Піддубного був бій з французьким борцем Раулем ле Буше.
  • Іван Піддубний виїхав на тривалі гастролі по Німеччині й США. 23 лютого 1926 року про нього «говорили» всі телеграфи планети: 

«Днями Іван Піддубний переміг в Нью-Йорку кращих борців, завоювавши звання чемпіона Америки».

  • Згодом, у 1927 році Іван Піддубний отримав титул найкрасивішої людини у США. Додатковою винагородою мав би стати приз у розмірі 500 000 доларів США. Та для отримання титулу і грошей Іван Піддубний мав взяти американське громадянство. Проте видатний спортсмен відмовився від нагород і прийняв рішення повернутися на Батьківщину.
  • Завершити спортивну кар’єру видатному полтавцеві довелося у 1941 році, коли йому було уже 70 років. У 1945 році йому присвоїли звання «Заслужений майстер спорту СРСР». Помер видатний спортсмен 8 серпня 1949 року в Єйську на Кубані, де й похований у міському парку його імені.
     Пам'ятник в Єйську на Кубані

    Він залишив по собі легендарну славу атлета, ім’я якого стало символом незламної сили народу. Донині в Україні, коли говорять про людей великої сили, кажуть: «Він — як Піддубний».









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь