СОЛОМІЯ КРУШЕЛЬНИЦЬКА - УКРАЇНКА, ЗА ЖИТТЯ ВИЗНАНА НАЙВИДАТНІШОЮ СПІВАЧКОЮ СВІТУ/Цікаві факти з життя.

 23 вересня День Народження славетної української співачки, що своїм талантом підкорила увесь світ – Соломії Крушельницької! Пригадаємо сторінки її життєпису, а також послухаємо її голос, записи якого збереглися не зважаючи на довгі роки.


  • Соломія Крушельницька народилася на Тернопільщині, у селі Білявинці у сім’ї священника. Коріння роду Крушельницьких простежується 1395 року, коли Володимир Ягайло надав шляхетські привілеї.
  • В родині Крушельницької було ще 5 сестер та 2 братів. Усі отримали хорошу освіту в Тернопільській гімназії або ж приватно. Любов до співу була сімейною традицією – діти згуртувалися в домашній хор, який давав концерти гостям.
  • Освіту співачки Соломія отримала у Львові. В дипломі зазначено: “має усі данні, щоб стати окрасою навіть першорядної сцени”. До речі, згодом тут науку співу також завершує її молодша сестра Анна. Натомість, Соломія продовжує своє навчання в Мілані.
  • На 21-році життя – вперше дебютувала на сцені Львівського оперного театру в опері “Фаворитка” Г.Доніцетті. Далі були “Сільська честь” Масканьї, “Аїда” та “Трубадур” Верді, “Фауст” Гуно. А в 23  Крушельницька вже співала в театрах Італії.
  • За своє життя Соломія об’їздила з гастролями півсвіту – від країн Європи до США та Південної Америки, від Санкт-Петербургу до Буенос-Айресу. В її концертній програмі завжди лунала українська пісня.

  • Російські музичні критики називали Крушельницьку «Шаляпіним у спідниці», що можна сприймати як найвищу похвалу.

  • Особливу увагу приділяла Крушельницька власному сценічному образу. Незмінно співачка брала участь в моделюванні костюмів, впродовж тривалого часу вживалася в образ, важливою вважала кожну деталь. При підготовці до гри в образі Чіо-Чіо-Сан в опері "Мадам Батерфляй" Джакомо Пуччіні японський одяг Крушельницька носила протягом 3 місяців.

  • До 77-річного віку давала концерти, на останньому виступі виконала пісню «Краю мій рідний»;

  •  За деякими даними, за якийсь час перед смертю у співачки виявили рак горла;
  •  Похована на Личаківському цвинтарі у Львові. Могила Крушельницької поряд з місцем поховання Івана Франка, який, до слова, був присутній на одному з перших концертів співачки у 1885 році.

https://www.youtube.com/watch?v=AE8Ir9fTg5U&t=19s



Могила співачки Соломії Крушельницької




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь