Інформаційний дайджест "Що таке фейк? Як розпізнати фейкову інформацію?"

 

Fake – з англ. – підробка, фальшивка.

 Фейкові новини – це навмисне поширення брехні з метою змінення громадської думки або розділення людей на кілька ворогуючих таборів. Для створення фейків використовують змінені або вигадані історії, божевільні теорії змови, містифікації, сфабриковані фото та відео.


Фейки ширяться в інформаційному просторі сотнями щодня. Навіть людина з достатньо розвиненим критичним мисленням може легко попастися на неправдиву інформацію, коли читає «по діагоналі», просто гортає стрічку в соціальних мережах, споживаючі інформацію фоном під час буденних справ. Але запобігти поширенню фейкових новин в соцмережах, можна, якщо бути трохи уважніше, тож пропонуємо вашій увазі перелік простих правил, як їх розпізнати:

1. Будьте уважні до заголовків. Зазвичай, фейкові новини мають емоційні, яскраві заголовки, які часто здаються неймовірними.  Оформлюють їх великими літерами. Якщо зміст статті не співпадає із заголовком, - це фейк.

2. Придивіться до адреси. Часто в Інтернеті створюють копії авторитетних видань, змінюючи для цього всього декілька літер.

Проаналізуйте кількість лайків до статей. Їх має бути дуууже багато. А кількість несправжніх підписувачів може перевищувати тисячі. Та й кількість публікацій за кілька днів буде невиправдано високою (до 10 і більше).

3.Перевіряйте джерела інформації. У достовірних виданнях, як мінімум, 2 джерела: інформаційні агенства та свідки подій. Перевірте, кого цитують у новинах, чи справжні це експерти. Якщо організація невідома - завітайте на її сторінку в соцмережах.

4Звертайте увагу на дату публікації. Фейки, як правило, її не мають. А якщо скопіювати назву такої публікації й зробити запит в Інтернеті, то, у найкращому випадку, висвітляться події минулих років.

Тож користуйтеся цими підказками, критично мисліть, отримуйте тільки правдиві новини й обов’язково влаштовуйте собі Інтернет-детокс - кілька годин, вільних від будь- якої інформації. Зберігайте емоційну рівновагу та душевну гармонію.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь