Бібліо-порадник "Говори виразно, розбірливо і чітко"!

До дня рідної мови



Високий рівень мовної культури – невід'ємна частина сучасної людини. Слід не допускати помилок у вимові та активно вивчати норми літературної мови.

Як поліпшити дикцію дорослому, підлітку?

ВОЛОСЬКІ ГОРІХИ . Хорошим способом поліпшити свою дикцію є використання для цього волоських горіхів. Їх потрібно закласти за щоку (по одному з кожного боку) і проговорювати скоромовку в перебігу декількох хвилин. Після чого необхідно витягти горіхи і знову проговорити ту саму скоромовку.

ОЛІВЕЦЬ У ЗУБИ . Затисніть зубами олівець і прочитайте з виразом якогось вірша по пам’яті. ВАЖЛИВО: Обидві методики можна застосовувати як дітям, так і дорослим. При їх регулярному використанні можна поліпшити дикцію, зробити мову більш розкутою і вільної. Така методика може застосовувати навіть у випадках порушення мови в слідстві інсульту.

ЗАПИС НА ДИКТОФОН . Цю методику можна поєднати з читанням вголос, про який ми розповідали вище. Увімкніть диктофон перед початком читання вголос і запишіть фрагмент будь-якого тексту, прочитаного вами. Потім потрібно прослухати запис і відзначити звуки, які ви неправильно вимовляєте. При подальшому читанні книг вголос намагайтеся приділяти особливу увагу проблемним звуків.

ДИХАЛЬНА ГІМНАСТИКА. Встаньте прямо, руки поставте на пояс, а ноги на ширину плечей. Зробіть повільний вдих через злегка прочинені губи. Потім спробуйте також вдихати повітря читаючи текст вголос. Потім ще більше ускладніть завдання: рухайтеся по кімнаті, робіть вдих і говорите. При видиху піднімайтеся і тягніть букву «м-м-м»

СКОРОМОВКИ . Мабуть, найвідомішим способом поліпшити свою дикцію є скоромовки. Повторюйте щодня ці ритмічні фрази. Особливу увагу приділіть вимові проблемних звуків. Якщо ваша дикція страждає від неправильно вимовлених шиплячих або свистячих звуків, то вирішити цю проблему можна за допомогою скоромовки:

Пропонуємо вам потренуватися!


Ніс Гриць горіх через поріг.

Став на горіх, упав на поріг.

* * *

Приснивсь сьогодні сон синиці:

Приніс сусіда сік з суниці.

 * * *

Шишки на сосні,

Шашки на столі.

У Соні шашки,

А у Сими – шишки.

* * *

Біжать стежини

Поміж ожини.

І вже у Жені

Ожина в жмені.

* * *

Бурі бобри брід перебрели,

Забули бобри забрати торби.

Скоромовки українською підходять не тільки для дітей, які не вимовляють певні звуки, але й для дорослих. 

Адже вимовити їх без помилок та обмовок — ще те випробування!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь