Маловідомі факти з життя Марка Твена.

 

Семюеля Лэнгхорна Клеменса

Марк Твен  

(30 листопада 1835- 21 квітня 1910)

Марк Твен – відомий американський письменник.

Він автор літературних творів, написаних в різних жанрах, від сатири, казок і фантастики до вдумливих повістей і публіцистики.

Твену дивно добре вдавалося донести глибокі, серйозні думки в пригодницькому творі, що і виділяє його з ряду інших письменників.

 

Марк Твен в дитинстві

Семюель народився в маленькому містечку в американському штаті Міссурі – пізніше він жартував, що з його появою населення містечка збільшилася на 1%.

Письменник жив без матері, що і відобразилося на його характері, а батько його працював в юридичній конторі.

Йому було всього 12 років, коли його батько помер, залишивши сім'ю в злиднях. Хлопчикові довелося піти учнем у друкарню, де працював складачем старший брат. Саме там він начитає писати невеликі статті.

Працював  помічника лоцмана, а потім став самостійно водити кораблі по Міссісіпі. Розпочата громадянська війна поклала кінець цій кар'єрі. Сем провів деякий час в загоні конфедератів, і навіть отримав чин лейтенанта.

Марк Твен в юності

1861 разом з братом Сем відправляється на срібні копальні на Далекий Захід. У нього не вийшло стати мільйонером на рудниках, але він знайшов себе як письменник.

У 1863 з'явився його перший розповідь, підписаний «Mark TWAIN» (це лоцманський термін, що означає рівень води, достатній для проходу судна). Так народився псевдонім письменника.

Він був надзвичайно популярним лектором, виступав по всьому світу і незмінно збиравшим повні зали. Теми для виступів могли бути самими несподіваними – наприклад, одна з лекцій називалася «Перший кавун, який я вкрав», причому одним з її слухачів став Зигмунд Фрейд

У Марка Твена і його дружини було четверо дітей, але троє з них письменник пережив. Дружина літератора Олівія також померла раніше за нього.

У Марка Твена і його дружини було четверо дітей, але троє з них письменник пережив. Дружина літератора Олівія також померла раніше за нього.

Марк Твен був не тільки автором книг, але і винахідником. Наприклад, він зробив еластичний пасок для штанів і навіть отримав патент на свій винахід. До цього чоловіки користувалися підтяжками. Ще одним його винаходом став самоклеючий альбом, який, на відміну від ременя, користувався успіхом. 

Марк Твен приїздив у Україн і був вражений побутом і культурою українців. Країна надихнула його на створення повісті «Простаки за кордоном».

Найбільшу популярність Марку Твену принесли «Пригоди Тома Сойєра», «Принц і жебрак», «Пригоди Гекльберрі Фінна» та ін Багато творів письменника екранізовані.

За свою літературну кар’єру Твен написав багато творів, серед яких була лише одна п’єса – «Живий або мертвий».

Помер Марк Твен 21 квітня 1910 від стенокардії.












Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь