Микола Трублаїні життя і творчість

 


(1907-1941)

Життя Миколи Петровича Трублаїні - дивовижна одіссея романтика, закоханого в Арктику, невтомного мандрівника, глибокого знавця дитячої душі. Микола Трублаїні (Микола Петрович Трублаєвський) – журналіст, письменник, педагог і мандрівник. Народився на Вінниччині. Батько його був лісорубом, а мати – сільською вчителькою. У 1915 р. Микола вступає до Немирівської гімназії, але не довчився там – тікає на фронт (ішла Перша світова війна). Однак намір не вдався: хлопчик зірвався з підніжки вагона й сильно пошкодив ногу.

У сімнадцять років юнак починає співпрацювати з вінницькою міською газетою, пише про життя на селі, і його посилають на Всеукраїнські курси журналістики у Харків, тодішню столицю України.

Коли розпочалася Друга світова війна, Микола Трублаїні стає військовим кореспондентом. 4 жовтня 1941 р. машина з журналістами потрапила під ворожий вогонь. Поховано письменника біля залізничного насипу у братській могилі поблизу міста Ровеньки  на Донбасі. Оповідання про Далеку Північ принесли велику популярність Миколі Трублаїні. Вони поставили його в один ряд з такими  вже широко відомими на той час дитячими письменниками як Андрій Головко.   Твори Миколи Трублаїні "Малий посланець", "Вовки гоняться за оленями", "З півночі мчав ураган", "Волохан", "Лови білого ведмедя", "Берег невідомого острова", "Крила рожевої чайки" та інші давно стали хрестоматійними. Автор не просто описав у них екзотику далеких північних країв. Там змальовано людей, які по-різному ставляться до життя, добрих і лихих, мислячих і задурманених дідівськими забобонами. Справжній і глибокий художник, письменник уміло й тонко показує, як у нових умовах змінюються їхні погляди, сприйняття природи, розуміння свого місця в людському колективі, як почуття людяності і благородства допомагають переборювати усе старе й віджиле. Людям часто доводиться боротись із стихією, та, як правило, в цій боротьбі вони виходять переможцями. Ніщо не може здолати людину, якщо вона хоробра, вольова, цілеспрямована. Тоді людина сильніша за природу, сильніша навіть за саму смерть...

М. Трублаїні закликає юного читача: "Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином, покорителем суворої Арктики".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь