Володимир Рутківський- письменник, який робив читачів щасливими





Володимир Рутківський заслужив свою популярність, вона не впала йому до ніг. Життя цього письменника є прикладом постійного долання несприятливих обставин. Народився він 18 квітня трагічного 1937 року у сім’ї вчителів. Уже цей перший запис біографії не спонукає до лірики. У характері письменника переплелися польський гонор батька та козацька міць матері.

Вищу освіту Рутківський отримував спочатку в Одеському інституті харчової холодильної промисловості, а через два роки перевівся до Одеського політеху, працював на Одеському суперфосфатному, проте незабаром зрозумів, що справжнє його покликання – література.

Починав Володимир Рутківський як поет. Але згодом вирішив писати для дітей. Наївно вірив, що тут свободи буде більше .Перша журнальна публікація «Джур» відбулася ще 1995 року в «Однокласнику». За 12 років оприлюднений текст так нікого і не зацікавив! І лише 2007 року книгу видали повністю і вона здобула популярність.

Популярність в Україні Рутківський отримав після 70 років – коли вийшла його пригодницька трилогія про джур, видана видавництвом А-ба-ба-га-ла-ма-га: «Джури козака Швайки» (2007), «Джури-характерники» (2009), «Джури і підводний човен» (2010). В 2014-2015 роках восени вийшла незапланована частина і трилогія стала тетралогією, книга називається «Джури і Кудлатик»

Володимира Рутківського називають письменником, який робить читачів щасливими. Особливо дітей. Його роман "Сторожова застава" та тетралогія "Джури" про пригоди козаків - одні з найулюбленіших книжок дітей в Україні.

Свою літературну діяльність Володимир Рутківський розпочав як поет. Його твори – збірки поезій «Крапля сонця», «Плоть», «Вітер на двох», «Відчинене Богданкове вікно», «Рівновага», «Знаки глибини», «День живої води». Власне, тоді В. Рутківський тоді починає писати й інші твори переважно для дітей та юнацтва: повісті «Ганнуся», «Гості на мітлі», «Бухтик з тихого затону», «Канікули у Воронівці», «Слуга Баби-Яги», «Сторожова застава», п’єса-казка «Прибульці», книга про німецьку окупацію під час Другої світової війни за історичним романом «Сині води», «Потерчата».

Цілі покоління українських дітлахів виростали на його пригодницьких творах.

Серед останніх його нагород - премія Книга року ВВС за двотомний роман "Сині води" та премія Тараса Шевченка за тетралогію про джур: "Джури козака Швайки", "Джури-характерники", "Джури і підводний човен", "Джури і Кудлатик".

Своїми історіями він виростив покоління гордих і вільних та змінював тих, хто жив у парадигмі маленької людини, покірної вічним поразкам: над  його книгами не плачеться, після них хочеться жити, любити й пишатися тим, хто ти є.

Нам всім дуже бракуватиме цього тонкого знавця України красивої, доброї, переможної.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь