Іллінська церква у с. Суботів Черкаської області була збудована у 1653 р. (за іншими даними – у 1656 р.) Богданом Хмельницьким. Ця унікальна пам'ятка архітектури зображена на п'ятигривневій купюрі. Село Суботів було родовим хутором Хмельницьких, воно відіграло важливе значення в українській історії, адже саме після того, як чигиринський підстароста Чаплинський захопив Суботів у 1648 р., Б. Хмельницький розпочав повстання українського народу проти Польщі. В часи гетьманування Б.Хмельницького Суботів, розташований неподалік Чигирина, зазнає розквіту. Саме тут була розташована улюблена резиденція гетьмана – палац на високих валах. Цікаво, що ці вали, як і знаменита церква, збереглися до наших днів.

У ті часи Іллінська церква повинна була виконувати не тільки культові, але також і захисні функції. Стіни церкви – до двох метрів завтовшки, на другому ярусі розташовано чотири бійниці, ще дві – у наріжних пілястрах, які прикривали вхід до храму. Церква збудована у стилі раннього українського бароко, однонефна, з гранчастим шестистінним презбітерієм. Будівля накрита двосхилим дахом, матеріалом для цієї споруди слугували каміння і цегла. Західний фасад завершується фігурним двох'ярусним фронтоном, який прикрашений сонечками на постаментах. Фронтон у центральній частині розділений пілястрою, вікна храму знаходяться у глибоких амбразурах. У товщі західної стіни міститься хід на хори.

У церкві у 1657 р. в гробниці було поховано забальзамоване тіло Б.Хмельницького, яке у 1664 р. зникло. Вважають, що поляки на чолі з С.Чарнецьким зруйнували резиденцію гетьмана, викрали тіло, проте церкви не чіпали. У XVІІІ ст. цей храм знаходився в занепаді і без огорожі, а у 1820 р. його перетворили на цвинтарну капличку. У 1869 р. церкві повернули парафію, поряд з нею збудували дзвіницю і галерею, яка з'єднувала її з храмом. Під час радянської влади у церкві влаштували клуб, а вже пізніше це приміщення використовували як склад. Після закінчення Другої світової війни у храмі відкрили музей Б. Хмельницького, а у 1954 р. тут за проектом архітектора І.Шмульсона встановлено гранітний надгробок Б. Хмельницькому.

Завдяки міцності церковних мурів ця споруда вистояла віки,


збереглася до наших днів і на сьогоднішній день знаходиться у чудовому стані. Архітектор С. Кілессо у 1978 р. завершив реставрацію цього храму, під час якої розібрали галерею, яка з'єднувала церкву із дзвіницею. Храм набув свого первісного вигляду, а з 1990 р. його повернули релігійній громаді і відновили іконостас на основі фотографій 1888 р.

Іллінська церква у Суботові – діючий храм, належить українській православній громаді Київського патріархату і знаходиться під охороною держави як пам'ятка архітектури національного значення. Церква, як і інші пам'ятки резиденції Б.Хмельницького, входить до складу національного історико-архітектурного заповідника "Чигирин".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь