Цитати Фрідріха Ніцше (15.10.1844 — 25.08.1900)

 В масовій культурі образ Ніцше пов'язують з протестом, модерном і декадентством - його творами модно зачитуватись у пізньому підлітковому віці. Мовляв, саме час ставати нігілістом і обирати власну дорогу. Між тим, таке трактування творів Ніцше вочевидь поверхова. Деякі висловлювання філософа мудрі і життєствердні, тож можуть стати в нагоді тим, хто переживає нелегкі часи.

 Народився Ніцше, в 1844 році і по батьківській лінії походив з польських дворян. Навчався філології в Боннському та Лейпцігському університетах. Потім отримав ступінь доктора наук і переїхав у Швейцарію, щоб, як він сам зізнавався, уникнути військової повинності. Приблизно в цей час зав'язується дружба й листування між Ніцше і Ріхардом Вагнером. Вагнер, до якого звернена одна з перших значних робіт Ніцше "Народження трагедії з духу музики", через п'ятнадцять років стане чи не головним опонентом філософа. До речі, стосунки з Вагнером і його колом зайвий раз доводять непримиренність Ніцше до адептів німецької винятковості: "Бідний Вагнер! Куди він потрапив! — Ласкаво б ще він потрапив до свиней! А то до німців…". У цьому висловлюванні Ніцше звучить не стільки неприязнь до рідного народу, скільки роздратування войовничим націоналізмом, яким захоплювався уславлений композитор. У віці 35 років Ніцше серйозно захворює. "До 1876 році моє здоров'я погіршилося… Болісна і невідступна головний біль виснажувала всі мої сили. З роками вона наростала до піку хронічної хворобливості, так що рік налічував тоді для мене до 200 нестерпних днів… Зрілість мого духа припадає саме на цей страшний час".

Серед його останніх робіт — "Так говорив Заратустра", "По той бік добра і зла", "Сутінки ідолів"… Напружені і повні відчаю, ці книги відображають суперечності, разрывавшие душу хворого філософа, виражають внутрішню боротьбу, в якій Ніцше програв сам собі. У 1900 році, на рубежі століть, він помер в італійській лікарні для психічнохворих у Турині. Цитати Фрідріха Ніцше:



-Всі перешкоди і труднощі - це щаблі, по яких ми ростемо вгору"

"Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда"

"Якщо ви вирішили діяти, закрийте двері для сумнівів"

"Нещасною або щасливою людину роблять тільки її думки, а не зовнішні обставини. Керуючи своїми думками, вона керує своїм щастям"

"Хто хоче навчитися літати, той повинен спершу навчитися стояти і ходити, і бігати, і лазити, і танцювати: не можна відразу навчитися польоту!"

"Якщо ви хочете високо піднятися, користуйтеся власними ногами! Не дозволяйте нести себе, не сідайте на чужі плечі і голови!"

"Кращий засіб добре почати день полягає в тому, щоб, прокинувшись, подумати, чи є можливість сьогодні доставити радість бодай одній людині"

"Відносини людини з часом можна порівняти з будівництвом пісочного замку. Одна будує повільно і старанно, але при цьому його мучить неминуча перспектива повернення хвиль і шокує, коли вони, нарешті, приходять. Інша навіть не почне будівництво: навіщо, якщо приплив все одно зруйнує побудоване? Третій, найкращий з усіх - приймає неминуче, але все одно захоплено і радісно працює, не забуваючи при цьому про приплив"

"Краще бути дурнем на свій ризик, ніж мудрецем на підставі чужих думок"

"Якщо у людини є "навіщо", вона винесе будь-яке "як"

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Сучасні книги які стали популярними фільмами

Затишні і теплі вірші про осінь